Welke overwegingen spelen mee bij het uitkiezen van een speeltoestel?

1. Gebruik: Met het oog op de eisen in de EU-wet- en regelgeving is het belangrijk om vooraf te bedenken waar je het speeltoestel wilt gebruiken en hoe. Als een speeltoestel in uw achtertuin of wilt je een speeltoestel exploiteren in een (semi)openbare ruimte.

2. Leeftijdsgeschiktheid: De toestellen moeten ontworpen zijn voor de leeftijdscategorie van de kinderen die ze gaan gebruiken.

3. Veiligheid: Speeltoestellen moeten voldoen aan veiligheidsnormen van organisaties zoals de Europese commissie. Speeltoestellen in achtertuinen worden gekwalificeerd als speelgoed en moeten voldoen aan de Europese veiligheidsrichtlijn voor speelgoed 2009/48/EG. Speeltoestellen die bedrijfsmatig in (semi)openbare ruimten worden gebruikt, moeten voldoen aan de Europese norm voor openbare speeltoestellen EN 1176, zijn voorzien van een typegoedkeuring en van een geldig certificaat als bewijs van goedkeuring.

4. Duurzaamheid: Speeltoestellen moeten bestand zijn tegen intensief gebruik en blootstelling aan weers- en andere buitenelementen.

5. Funfactor: Speeltoestellen moeten plezierig en aantrekkelijk zijn en kinderen aanmoedigen om te spelen en op onderzoek uit te gaan.

6. Onderhoud: De toestellen moeten gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken zijn om de veiligheid en de levensduur te waarborgen.

7. Budget: Speeltoestellen kunnen variëren in prijs, dus het is belangrijk om toestellen te kiezen die binnen uw budget passen zonder in te boeten aan veiligheid of kwaliteit.